söndag 11 mars 2012

The Grey

Det blev film ikväll och den filmen var "The Grey".

Den handlar om ett gäng män som jobbar som oljeborrare som är på väg hem från Alaska med flygplan. Men som i många filmer går flygturen inte bra. De kraschar. Mitt i ett helvete av is och snö och inget som helst civiliserat. De få som har överlevt börjar då planera hur de ska överleva i den bitande kylan. Men de lär sig snabbt att de inte är ensamma i området. En flock vargar råkar vara på samma ställe och jagar. Och eftersom det inte finns så mycket djur att jaga i området, så väljer de att attackera männen och äta upp dem.

Men vargarna är inte det enda som hotar männen. Naturen har mycket hemskheter att bjuda på och en efter en klarar inte utmaningen som Moder Natur lägger upp.

Jag tycker att det var en riktigt bra film. Mycket lågmäld med samtidigt riktigt intensiv. Flygkraschen var nog en av de mest intensiva jag någonsin har sett på film. Och det var även uppfriskande att se en film med riktigt snö och natur. Man kände verkligen kylan och även frustationen när männen vandrade igenom det djupa snön helt utmattade.

Dock en film som denna, där det finns vargar som attackerar människor, har såklart fått endel kritik av en massa aktivister och andra fåntrattar. Aktivister har försökt att få folk att bojkotta filmen p.g.a. synen på vargarna i filmen och att skådespelaren Liam Neeson åt riktigt vargkött när han skulle börja filma. Jag älskar vargar, de är ett av mina favoritdjur. Men trots det, så tycker jag att det är fånigt av folk att gnälla så mycket över filmen. De vanligaste kritiken mot filmen är att vargarna är våldsamma och dödar människor och ska jämt spy en massa fakta om vargar på folk som gillar filmen eller regissören. Vargar är egentligen rädda för oss människor och har inte attackerat oss på flera år, men det som folk verkar glömma att filmer som "The Grey" är just en film. Det är inte på riktigt. Vargarna i filmen är inte på riktigt. Det finns många filmer med djur som attackerar människor. Men ingen klagar ifall det är en film med en mordisk hund, t.ex. filmen "Cujo" eller Afred Hithcocks "The Birds". Att fåglar attackerar människor är väldigt ovanligt, men ingen verkar bry sig om det. Det är alltid vargar som är den ömma punkten.


Der lustiga med "The Grey" är att den inte kommer på bio här i Sverige fast att de flesta länderna i Europa får in den. Alla i norden får in den förutom oss i Sverige. Istället släpps den direkt på DvD/Blu-Ray någongång i sommar. Kan det vara för att SF-Bio var osäkra om att den skulle tjäna in bra med pengar? Eller var det p.g.a. vargdebatten som har pågått här i Sverige ett bra tag? Att vi svenskar är så rädda för allt som har med vargar att göra? Ja, man kan ju undra. Svenskar verkar vara den mest vargrädda i hela världen. Trots att vargen inte har skadat oss på något sätt.

Men ifall du som läser är sugen på en bra överlevnadsfilm eller "Nature Vs. Human", så kolla in "The Grey"! Rekommenderas varmt!




2 kommentarer:

Katja sa...

Jag håller med, det är ju bara en film! Folk borde veta bättre, det mesta på film är ju tillgjort på ett eller annat sätt. Jösses, vad galna alla skulle bli om man hakade upp sig sådär på minsta lilla, haha.

Aktivisterna går ofta till angrepp vilket jag tycker är jätte synd, framförallt för vargarnas skull. Om dom nu bryr sig om vargarna så borde dom ändra inställning och börja gå fram på ett helt annat sätt, som att börja sprida kunskap om dom istället. Vargar är bland det bästa som finns!

Tack för filmtipset, den ska jag kolla upp till nästa helg :-D Roligt att ni äntligen fått tag i dammsugaren nu btw!

Icewolf sa...

Ja precis! Men tyvärr finns det folk till allt nuförtiden.

Ja det är väldigt synd. Och dessa aktivister gör inte så mycket annat än att försöka få folk att skriva på insamlingar så att de kan stoppa filmer m.m. och tycker att vi andra som njöt av filmen är sjuka i huvudet. Haha, aja!

Ja, se den! Väldigt bra och väldigt dramatisk. Om inte lite poetisk också :) Och tack! Det har varit såå skönt att få städa, haha! :D