fredag 31 januari 2014

Ikväll blir det bio!


Ikväll så ska vi se "Frozen", Disneys nya animerade film som tydligen har fått bra kritik lite överallt. Filmen är sådär löst baserad på H.C Andersens saga Snö Drottningen. Den skulle egentligen heta "The Snow Queen" från början och även vara animerad i 2D. Men senare ändrades 2D till 3D istället och bort med titeln "Snow Queen" eftersom vi vill ju inte skrämma bort potentiella besökare (pojkar) med "prinsess" titlar. Så det blev ändrat till "Frozen". På samma sätt där Disney's förra "Tangled" först hette Rapunzel. Disney fick lite smått panik efter deras sista 2D animerade film "Princess and the Frog" inte tjänade in så mycket pengar som de ville och ville radera alla framtida titlar som inkluderar prinsessa bara för att pojkar inte ska känna att det är en "tjejfilm".

"Frozen" skulle även vara mörkare, då den följde originalsagan, men det ändrades såklart också. Istället för en seriös, mörk och spännande film om flickan Gerda som försöker hitta sin barndomsvän Kaj, så ändrades allt till en komedi/äventyr/musikal om Anna och sin syster Elsa och släng sedan in lite romantik här och där. Och man får ju ej förglömma de obligatoriska "comic relief" karaktärer som måste se till att småbarn inte blir uttråkade. Jag tycker även det är synd att alla familjefilmer idag är i princip bara komedier. Det var längesedan jag såg en läskig film anpassad till barn. Under 90-talet fanns det mycket filmer som jag tyckte var läskiga. Jag tyckte t.o.m. att Ronja Rövardotter var sjukt läskig med alla varelser. Speciellt grådvärgarna... *ryser* Idag är alla barn så klena och föräldrar är så rädda att låta barnen bli skrämda då och då. Det är synd.

Så ja, hela "Baserad på Snö Drottningen" är ganska mycket lögn. Det enda som som har med originalsagan att göra är Elsa som snö drottning och renen, förutom att renen ej betedde sig som en hund i sagan. "Frozen" är säkert väldigt bra, som den där typiska Disneyfilmen och jag kommer säkert gilla den. Men jag känner mig ändå liten besviken att den inte blev en riktigt "Snow Queen" film. Ett stort plus är att Idina Menzel, som även spelade med i musikalen "Wicked" gör rösten till Elsa! Är också glad att vi fick in den engelska versionen av filmen här i Växjö! Hade inte sett den annars, ifall den endast visades på svenska.

Inga kommentarer: