lördag 6 augusti 2011

Vad hände med traditionella animerade filmer?

Ända sedan jag föddes var det 2Danimerade, alltså traditionellt tecknade filmer som gällde. Jag är uppväxt med Disneyfilmer och på 90-talet släpptes det en ny tecknad film av Disney varje år. Det var alltid spännande att få veta vad Disney nu hade gjort för film och man fick många favoritfilmer på väldigt kort tid.



Men 1995 kom den första 3D animerade långfilmen, "Toy Story", som verkligen imponerade folk. Skaparna kallade sig för "Pixar" och blev det nya Disney, fast i 3Dformat.



Under tiden släpptes det också en drös nya Disneyfilmer men det började långsamt att avta då Pixar ofta kom med nya animerade filmer som "A Bugs Life" och "Toy Story 3". Disney's två sista tecknade filmer blev "Brother Bear" och "Home on the Range" vilket som inte blev så bra mottagen. Och så slutade de att skapa tecknat och övergick till 3D animerat istället.

Medan Pixar släppte en massa mästerverk som "Finding Nemo" "ratatouille" m.m. så släppte Disney sina egna animerade filmer som "Chicken Little" och "Meet the Robinsons". Ingen av dem var särskilt bra och det kändes som Disney bara ville ha en del av kakan. Dock släpptes filmen "Bolt" 2008 som äntligen blev bättre. Och Disney gjorde det som de gjorde bäst: Talande djur.



Men så kom det en annan 3D-animerad film 2010. Filmen hette "Tangled" och var baserad på sagan om "Rapunzel" och det märktes riktigt tydligt hur Disney hade återgått till sin vanliga design och berättarstil. Vilket jag tycker är bra, för det är då Disney är som bäst. Filmen är visserligen inte tecknat i 2D men den känns åtminstone som en riktigt Disneyklassiker.



Disney hade dock gjort en 2D-animerad film som kom 2009, och det var "The Princess and the Frog". Tyvärr blev det ingen större succé trots att det var en tecknad film precis som på 90-talet. Den hade musikallåtar och var fint tecknad, men den tilltalade inte alla.

Och då kan man undra sig... Varför blev det såhär? Jo, såklart då Pixar hade skapat sin första 3D-animerade långfilm, så märkte många företag att filmen tjänade hur mycket pengar som helst, t.o.m mer pengar än Disney's egna filmer. Såklart ville andra ha en del av kakan och började också skapa 3D-animerade filmer.

Dock fanns det företaget "Dreamworks som fortfarande gjorde tecknade filmer.

"The Prince of Egypt" var deras första tecknade film och den var verkligen imponerande. Animationen var riktigt läcker och musiken var underbar. Den mörka berättelsen om Moses och hans bror var verkligen lite skrämmande, men ack så fascinerande.



Trots att filmen var gillad av många så tjänade den inte tillräckligt med pengar när den gick på bio. Men det stoppade inte Dreamworks for att göra nya tecknade filmer. Deras nya film hette "The Road to Eldorado" men den gick väldigt dåligt. Vilket är synd för det är verkligen en bra film. Tyvärr ville folk hellre gå och se på de nya häftiga 3D-animerade filmerna än "tråkiga" vanliga tecknade filmer.

Trots att de förlorade så mycket pengar så gjorde de två nya tecknade filmer. "Spirit: Stallion of the Cimarron" och "Sinbad: Legend of the Seven Seas". "Spirit" blev snabbt en av mina favoriter. Det var verkligen ett paket invirat i det finaste pappret och innehöll en av det mest underbaraste en tecknad film kunde innehålla. Bra musik, bra story och verkligen suberp animation. Men tyvärr, blev det inte heller en större hit. Den tjänade lite mer pengar än deras föregångna, men det var tyvärr inte tillräckligt. Och "Sinbad" ska vi inte ens tala om! Den floppade totallt! Varför? För att folk gick och betalade för Pixar's och Disney's filmer istället.



Men Dreamworks hakade snabbt upp på "trenden" och skapade deras "första" 3D-animerade film (deras första 3D-animerade film är egentligen Antz som kom 1998) "Shrek". Och "Shrek" blev snabbt den mest populära filmen bland 3D-animation. Den hade humor, mestadels vuxenhumor och mycket referenser från andra filmer. Och folket älskade den och även jag, för filmen var så annorlunda. Det var inget man hade sett förrut.

En uppföljare släpptes rätt fort och den var också väldigt bra och tjänade in pengar som aldrig förr. Och sedan kom ännu en film och ännu en och ännu fler! Filmserien mjölkades på pengar vilket är synd för de två första var verkligen bra och de borde ha slutat där. Och efter ett tag kom det fler nya filmer av Dreamworks och ännu flera uppföljare. Och det mesta som man såg på bio var bara en himla massa 3D-animerat.

Jag hatar inte 3D-animerat. Men efter en massa av det samma så blir det tröttsamt. Dock är Pixar's filmer alltid bra och nyskapande. Och tyvärr är Dreamworks och vissa andra animerade filmer i samma standard. De flesta filmer ska alltid proppas fulla med popkultur referenser och en massa "slapstick" humor.

Dock blev det annorlunda Dreamworks släppte filmen "How to train your dragon" år 2010. Det var en seriös film med bra animationer och musik. Ingen referens till en film eller annat kultur går att hittas. Allt är bara myspys som kommit från skaparnas hjärtan. Varför kommer den inte fler filmer som den här?



Det är verkligen synd att den inte kommer så mycket 2D-animerade filmer numera. 90-talet var verkligen en tid då många härliga tecknade filmer släpptes. Och inte bara av Disney.

Universal, 20th Century Fox och sedan filmer från den härliga mannen Don Bluth.

Jag vill se filmen igen som "Balto", "Anastasia", "The Lion King" m.m.!



Jag tänker vara ärlig och säga att jag tycker att 2D-animerade filmer är snyggare än 3D-animerade. Tänk så mycket ansträngning folk har lagt ner på att teckna animationer m.m. Såklart är det också ansträngande att skapa 3D-animerat och vissa 3D-filmer har varit i utveckling i flera år innan den är klar. Men att sitta där och animera som de gjorde med "Snövit" utan datorer, det är imponerande.

Inga kommentarer: