fredag 19 april 2013

Har varit hos veterinären idag

Idag så var vi hos veterinären med Lucy...

Sedan vi kom hem i söndags, så har Lucy varit annorlunda, det kan även ha börjat förra veckan. Men det märktes först ordenligt nu i början på veckan. Jag märkte att hon sov väldigt mycket och var inte lika pigg. Men det kan också ha varit på grund av att hon var hos katthemmet i helgen och kanske inte har varit lugn och sovit o.s.v. Men den största skillnaden var att hon inte åt som hon brukade. Lucy är annars väldigt matglad och är sällan kräsen. Men nu ville hon varken ha torrfoder eller sitt godis som hon älskar och då börjar man ju ana att det är något fel.

När hon väl försöker äta sitt torrfoder, så tuggar hon på det lite och resten av bitarna ramlar ur munnen på henne och sedan är hon helt ointresserad av bitarna som ligger kvar. Hon går inte heller på toaletten som hon ska. Men det är ju klart, då hon inte äter som hon ska. Efter att hon hade sovit mycket på tisdagen, så blev hon lite piggare dagen efter. Men hon åt fortfarande inte sin mat, så vi testade att köpa lite blötmat till henne. Blötmat är verkligen en av hennes favoriter, så detta åt hon, fast inte på samma ivriga sätt, men hon åt i alla fall.

Så idag tog vi henne till veterinären för att kolla vad som stod på. I övrigt så mår hon bra, men det som inte stod lika bra till var hennes tänder. Hon hade tandsten på hennes hörntänder, vilket säkert var andledningen till att hon inte kunde äta sitt torrfoder. Men även i värsta fall så kan hon ha "FORL",  eller “Feline Odontoclastic Resorptive Lesions”. Det är en tandsjukdom som kan vara väldigt smärtsam för katten.

Jag hoppas verkligen att det bara är tandsten som spökar och inte FORL. Det vore otroligt synd för Lucy att behöva uppleva en sådan smärta och samt att det skulle kosta rätt mycket att fixa, då FORL inte ersätts av försäkringen, då det är en väldigt vanlig sjukdom. Veterinären sa också att Lucy kan ha fått tandsten p.g.a. blötmaten som hon äter, då den kan sätta sig fast mellan tänderna. Och hon har ätit en del blötmat den senaste tiden. Dock så har vi så klart varierat med torrfoder.

Stackaren har även kräkts en del sedan igår. Veterinären visste inte vad det kunde vara, men sa att det kunde antingen vara något som hon ville få upp eller att hon inte hade ätit tillräckligt med mat. Så vi fick lite medicin som hon skulle få, som ska bilda en hinna i magen som ska lugna magen. Vi testade att ge henne lite innan idag och det gick sådär, haha.

Så snart ska vi tillbaka till Djursjukhuset och ta bort tandstenen på hennes tänder och sedan får vi se ifall hennes tänder är angripna av FORL...

Inga kommentarer: