fredag 27 maj 2011

Vad jag lekte med på 90-talet!

90-talet! En härlig tid där allt var bra! Musiken var bättre, filmerna mer originella, tv-serierna och leksaker var coolare! Så idag tänkte jag skriva en liten artikel om vilka leksaker jag lekte med som barn!

1. Littlest Pet Shop

När jag var liten var jag helt fullkomligt galen i leksaker med djur. Därför är "Littlest Pet Shop" en av mina favoritleksaker som liten. Det fanns massor av olika djur med olika tillbehör. Jag minns min allra första som jag fick av min syster en julafton. Det var två katter med klätterträd m.m.



Exakt denna!

Den gråa katten klöste med framtassarna när man tryckte ner svansen och den andra krämfärgade hade en magnet i huvudet som kunde "bita" tag i musen som också hade en magnet i sig.

Det var min första "Littlest Pet Shop" och efter det började samlingen sakta med säkert att växa. Det fanns allt från hundar, hästar till delfiner. Jag älskade alla dessa och hade riktigt många!

"Littlest Pet Shop" säljer fortfarande idag och är fortfarande riktigt populärt. Dock så har de små djuren fått ett helt nytt utseende. Dem är lite större, har riktigt stora huvuden och stora ögon. Dock att vissa kan vara rätt söta, så tycker jag ändå att skaparna inte borde ha ändrat på designen.



Djuren ser lite sådär halvt drogade ut. Och varför kalla det för "Littlest Pet Shop" när det nya leksakerna inte är så små?

2. Lejonkungen

Jag älskar Lejonkungen, det är ingen nyhet. Och som barn hade jag riktigt många figurer med karaktärerna m.m. Allt skulle vara Lejonkungen! Filmer, målarböcker, tallrikar, glas och förstås en himla massa leksaker.





Jag hade även några leksaker som hette "Jungle Babies" som var små babyversioner av de olika karaktärerna i filmen. T.ex Simba, Nala, Timon och Pumbaa. Plus en zebra, elefant och en gepard. Alla var jättesöta och kunde olika saker. Nala kunde t.ex. dricka sin nappflaska och blunda medans Simba kunde matas. Det fanns dock två olika Simba figurer, en som blundar och en som man kunde mata. Jag hade båda förstås ;)















Det där var alla som fanns och alla som jag själv hade. Jag älskade den fina zebran och den söta geparden med blöja. Man kunde mata geparden med vattenflaskan och sen kissade den i blöjan haha.

Men en sak som jag aldrig hade var Lejonkungen gosedjur! Jag vet inte varför dock, jag önskade mig alltid en av dem. Jag har länge velat ha Nala och Simba gosedjuren som pussas! Dem har magneter i nosen så dem kan pussas :)



Det finns även en nyare version av "Sweetheart Simba and Nala". Men jag tycker inte att dem är lika söta.



Men som mest ville jag ha en "Baby Simba" och en "Purring Simba".





3. Polly Pocket

Som sagt så hade jag en grej för små leksaker, så "Polly Pocket" var också en stor favorit! Det fanns så många olika! Jag hade såklart ett antal med olika teman o.s.v. De var lätta att ta med sig överallt dock var risken stor att man tappade de ultrasmå dockorna, men jag var väldigt försiktig och lekte bara vid bord.



Det fanns så många olika! Men min favorit var en liten djuraffär som inkluderade en liten hund och katt plus två små tjejer.

"Polly Pocket" finns fortfarande, men precis som "Littlest Pet Shop" så växte sig dockorna helt plötsligt till sig och man kan knappast kalla dem för "Polly Pocket" numera. Dockorna är ungefär 20 centimeter stora och såklart är det mode som gäller nu. Man kan köpa en massa kläder som man kan klä på dem med och andra tillbehör som skor m.m.



Varför är det så att nästan alla leksaker till tjejer ska handla om mode? Det är väldigt tragiskt. Visst fanns det leksaker på 80-90 talet som också handlade om mode, men inte lika mycket som idag.


Den här artikeln är redan för lång haha! Men jag har mer att skriva om, men det får jag ta i nästa inlägg! :)

Ha en trevlig helg!

2 kommentarer:

Katja sa...

Polly Pocket är det enda jag ägt av alla leksaker i inlägget, sicka micro dockor det var, haha. Men jag hade helt klart varit helt galen om jag fått Littlest Pet Shop, visste dock inte att dom fanns, lustigt hur jag har kunnat missa det som är så galen i djur. Och jag var helt galen i Lejon Kungen också minns jag, jag var bara tvuuungen att ha en Lejon Kungen t-shirt, gosedjur + plansch hehe ;-)

Jag håller med angående den nya designen på Littles Pet Shop btw, lite bizzart att dom springer runt med stora bobbel huvuden + ögon egentligen, haha. Ungefär som dom där Bratz (stavning?) dockorna.

Dock så såg jag en jätte söt Littles Pet Shop Husky + Sköldpadda, ååh, jag vill vara liten igen, haha!

Icewolf sa...

Jag hade många roliga stunder med mina Polly Pocket när jag avr liten, helt klart :D Littlest Pet Shop kom först på 80-talet om jag minns rätt, sen har dem stannat kvar hela 90-talet tills idag. Så synd att du missade dem :(
Åhh haha ja, man var en riktig fanatiker! :D

Ja, jag tror säkert att allt började efter Bratz. Men det kan också kanske ha något att göra med att manga/anime blev rätt populärt bland barn då, och man kanske ville göra leksaker lite sådär mangaaktigt. Eller så bara blev det så kanske. Usch Bratz, hemska dockor! Även dessa hemska Bratz Babies! Sedan när såg småbarn ut sådär? Men stora läppar och smink i ansiktet? Haha, sjuka ideal.

Ja, vissa är söta :) Har själv sköldpaddan och en grand danios och även en bullterrier som jag tyckte var så söt :=